Pages

15 Nis 2020

15 Nisan 2020

Selamlar
Sevgili Ezgi; bu dönemin hatırası kalsın diyerek, 15 gün sürecek bir meydan okuma başlattı. Hayat koşturmacası böyle etkinlikleri kaçırmama neden oluyordu ama malum bu ara zamandan bol bir şeyimiz yok.:)) 

Şimdi meydan okumanın içeriği şu, bugünden itibaren ay sonuna kadar her gün bir yazı hazırlayacağız. konuları Ezgi belirledi. sohbete katılmak isteyenler işte buradan bilgi alabilir. İlk günün sohbet konusu işte budur. 

1 . Belki aramıza yeni katılanlar vardır ya da olacaktır. Önce birbirimizi tanıyalım. 
Karantina döneminden önce neredeydin nasıl bir yaşam şeklin vardı, şimdi neredesin ne yapıyorsun, günlerini nasıl geçiriyorsun, neler değişti hayatında bu süreçte? 


Adım Zeynep, 21 yıllık öğretmenim. felsefe grubu öğretmeni. Biliyorum şu an kimilerinin yüzünde bir gülümseme var, çünkü lisede felsefe dersini çok severdi. Kimilerinin yüzünde bir gerginlik, çünkü lisede felsefe dersini hiç sevemedi. :)) Benim derslerim öyledir, orta yolu olmaz. Ya çok sever insanlar, ya da nefret eder. Bu felsefenin başına binlerce yıldır geliyor. Ne yapmaya çalıştığını anlayan herkes, onun açtığı ufka hayran olur ve sevgisi artar. Anlamayan kişiyi, tabularına dokunduğu için tedirgin eder. O da ya kaçar ya da gücü yetiyorsa mücadele eder, felsefeyle.  Çoğu defa zorbalıkla karşılaşmıştır filozoflar, 70 yaşında ölüme mahkum  Sokrates, küçücük canıyla koca hristiyan dünyasının ödünü patlatan Hypatia. Dayanamayıp, parçalarına ayırmışlar o küçücük kadın bedenini. Ezcümle zordur felsefe; yapmakta anlamakta. Başka bir açıdan kurtulamaz  insan felsefe yapmaktan. felsefeyi sevmiyorum diyen bile aslında felsefe yapmaktadır :)) 

Tamam biliyorum, mesleğimi anlatırken abarttım ama kızmayın lütfen. Bir aydır ders anlatamayan öğretmen sendromu yapmışlar, benim suçum değil yani. :)) 

Kayseri'de yaşıyorum, ama Sivas'lıyım. Eşimin görevinden dolayı, Türkiye'nin değişik yerlerinde yaşadık. Zor oluyor bu göçebe hayat ama insan hiç ummadığı kadar gelişiyor. Farklı insanlar, farklı yaşama biçimlerini görmek, kişiye analiz yapma şansı veriyor. Ön yargıların azalıyor, empati gücün artıyor. Bence tüm memuriyetlerde özellikle de il 10 yılda kendi şehrinden hatta kendi coğrafi bölgesinden bile uzakta, farklı bir yerde yaşamalı insan. Devlet tayin yaparken bunu şart koşmalı. Kulağa sanki çok kötü gibi geliyor ilk anda, ama değil. Ben yaşayıp, test ettim. Eşim ve ben birimiz 23, birimiz 24 yaşında memleketten 810km uzakta yaşama başlamasak, bugünkü biz olamazdık büyük ihtimal.  Belki evliliğimiz bile sağlıklı devam etmezdi. Türkiye'de aileler çocuklarına destek olmayı, önlerindeki tüm engelleri kaldırmak olarak algılıyor. Bu şekilde büyüyenler, ailelerinin yanında yaşamaya devam ettiği sürece, gerçek bir yetişkin olma şansını hiç bulamıyor. O yüzden deneye yanıla, düşe kalka büyümediyseniz, çalışma hayatında yalnız kalmak iyidir. Üniversiteyi farklı şehirde okumak insanı bir nebze eğitiyor ama yeterli değil. Hayatının tüm sorumluluğu maddi manevi senin üzerine kaldığı zaman, birde desteğin yoksa, çok yıpranıyorsun ama "oluyorsun" :) 

Üniversite öğrencisi bir kızım var. Ergenliğin çalkantılı dönemi bitti. İki yetişkin hanım modunda giden çok tatlı bir ilişkimiz var, şükürler olsun. Tek çocuğum olacakmış, iyi ki kız olmuş diye hep şükrederim. İstanbul'da okuyor, özlüyorum. Onun büyüme serüveninin seyretmek hep güzeldi. Şimdilerde daha güzel, benden uzakta, çok özlüyorum ama yalnızken bile kendi iç disiplini başarmış, düzenini kurmuş aklı başında bir genç hanım olduğunu görmek beni mutlu ediyor. 

Korona günleri öncesi ben işte buydum. Şimdi malum evdeyiz. Kızımda yanımda. Eşim hala çalışıyor. Dışarı ile temasımız devam ediyor malesef. Bu tedirgin ediyor ama "görelim mevla neyler, neylerse güzel eyler" teslim olduk onun iradesine. 



Günlerim güzel geçiyor. Ben severdim zaten evde olmayı. Günlük yazmaya başladım. Bunlar çok özel zamanlar. Tarihe not düşmek gibi geliyor bana. O yüzden yazıyorum. Dedri Uys'ın tasarımı olan Ubuntu isimli battaniye için aylar önce ip stoklamıştım. Bu süreçte hatırası kalsın diye başladım. Onu örüyorum. Okuyacağımız kitapları listeledik. Öncesinde Yüzüklerin Efendisi serisine yeni başlamıştım. Ona devam ediyorum. Kralın Dönüşündeyim.
Anne with an E;  merak ediyordum ama fırsatım olmamıştı. Onu izlemeye başladık. İlk sezon bitti. 
Derslerimi hazırlamaya devam ediyorum. yani eğitime devam. Digital ortamlar bize destek oluyor. Ama okul sadece bilgi aktarılan bir yer değil. Öyle olunca EBA'dan gönderdiğim ders sunumları ve sorular bize yetmiyor. özledim çocuklarımı. 

Görünürde hayat böyle devam ediyor. Ama düşünsel olarak zihnimde her gün yeni şimşekler çakıyor. Çok ibretlik haldeyiz. Bir araya gelip, güzel şeyler yapmadı insanlar. Zalimin zulmü arttı ve mazlumun Rabbi hesabını sormaya geldi bence. Kendi adıma neredeyim. zalimin yanında mı yoksa mazlumun yanında mıyım. Bu soru aklımı çok kurcalıyor. 
Kimse bu sürecin masumu değil bence. Biz karar alma aşamasında değiliz ama insanların çektikleri sıkıntılara hiç kulak asmadık. Birde zalime kızacağımız yerde, mazluma öfkelendik. Çünkü mazlum gelip, burnumuzun dibine girdi. Konforumuzu bozdu.
 Yerinden yurdundan edilmiş zavallı insanlara karşı sosyal medyadaki öfkeye yıllardır şahit oluyoruz. Yani merhamet etmedik, merhamet bekleyecek yüzümüz yok. Kendimi yaramazlıkta ısrar ettiği için azar işitip, odasında kalma cezası yemiş çocuk gibi hissediyorum. Bakalım ıslah olup mu çıkacağız, yoksa arsızlığa devam mı edeceğiz. Terbiye olan nefislerden olmayı nasip etsin Rabbim. 
Yarın görüşürüz. Selametle.....

22 yorum:

ezgi dedi ki...

İlk meydan okumasını okudum çay eşliğinde.. Harika yazmışsın, yolumuz açık olsun. Gündemin dışında, biraz sohbet tadında olsun, bize bu zamanda iyi gelsin inşallah :)

Nasıl da kıymetlidir o anne-kız ilişkisi. Çok mutlu oldum sizin adınıza

O kadar haklısın ki, evden uzakta olmak adına. İnsan ancak o zaman gerçekten kendini tanıyabiliyor. Çok zorlanıyor ama zorlukla mücadele etmek için gücü oluyor ne dersin ? 12 yılda 3 farklı ülkede tekrar başa sararak yaşadım aynı mücadeleyi, belki daha da devam edecek kim bilir :)
Allah hepimizin yardımcısı olsun.

Yarın görüşürüz inşallah <3

mavilale dedi ki...

teşekkür ederim ezgicim. insanın, gençkken, gücü yerindeyken, hayatla yoğrulması, kabuğundan çıkması iyidir. kendini, gücünü keşfedersin. hayat bir oluş. sürecektir değişim mutlaka. hepimizin yolu iyi insanlara denk gelsin inşallah

Ayşenur Yılmaz dedi ki...

Yeni geldim bloğunuza :) Çok da sevdim. Aynı düşüncelere ortaklık ettiğimizi hissediyorum nedense. Yaşantılarımızdaki bir takım zorlukların getirileri hakkında yazdıklarınız özellikle dikkatimi çekti. Zira üniversiteyi ailemin yanında okudum, bir de şimdi yükseklisans. Nasip olur da çalışma hayatına atılırsam çokça zorlanacağım sanırım..

Derya dedi ki...

Zeynepcim işini anlatırken abartmamışsın hatta biraz da olsa hakkını vermişsin felsefede bunu gerektirmezmi? çok güzel yazmışsın, keyifli okumalarda buluşmak üzere :)

Şevval dedi ki...

Etkinlikten geldim blogunuza. Çok şirin bir blog. Hemen takibe aldım. Felsefe derslerinde uyuyan biriyim genelde. Ama bazen eğlenceli olabiliyor.

mavilale dedi ki...

hoşgeldin şevvalcim felsefe zor zanaat :)) bende hemen seni takibe alıyorum. sevgiler

mavilale dedi ki...

teşekkür ederim deryacım seviyorum işimi vesselam :)

mavilale dedi ki...

sevgili ayşenur hoşgeldin, ezgi güzel bir etkinlik yaptı. tanışmak ne hoş sevgiler

Zeynep dedi ki...

Şöyle seninle oturup uzun uzun tanışma tanıma fırsatımız olamadı bizim ama bence isimden midir bilmem benzerliğimiz pek çok diye düşünüyorum 😊

Ne güzel yazmışsın, hele mesleğini anlatırken kendinden geçmen öyle tatlıydı ki, tam bir felsefe öğretmeni olduğunu da anlatıyordu zaten o satırlar 🙈
Senin için de ne zor, konuşmadan evde kalmak, sen anlat gönüllü öğrencilerin oluruz biz🤗
Kızınla birlikte olman ne güzel ama, bol bol hasret gidermelik vakit ikinize🎈

İyi ki katıldın bu meydan okumaya çok mutlu oldum adını görünce.

uzmanamator dedi ki...

Allah bizleri de o terbiye olup da kendine dersler çıkarmış insanlardan yapsın inşallah , seviyorum seni örtmenim :)

mavilale dedi ki...

zeynepcim, zeynepler hep özeldir. :)))) teşekkür ederim güzel yorumun için. inşallah daha geniş zamanlarda sohbet şansı buluruz. sevgiler.

mavilale dedi ki...

amin Haticecim. öpüyorum seni.

Gizem dedi ki...

Blogunuzu daha önce keşfedememiş olmanınız üzüntüsüyle yazıyorum şu an :( Sevgili Ezgi'nin başlattığı etkinlik sayesinde sizi buldum,çok iyi oldu. Lisedeyken bir felsefe öğretmenim vardı sevmeyeni çoktu ama ben çok sever ve takdir ederdim. Çok bilgili bir kadındı. Felsefe açısından ne biliyorsam ona borçluyum. Çok keyifli bir şekilde okudum yazınızı sevgiler :)

fatmauzmez.blog dedi ki...

16 gün boyunca görüşmek dileğiyle......

ruşyena dedi ki...

ayy ama ben nihan zannediyordum... bir ara da "nihancığım" demiştim. :)

Esen Can dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın, hem felsefeyi hem hayatını. Dilerim tez vakitte, sağlıkla kavuşursun öğrencilerine.
Bu arada kızınla da hasret giderme fırsatı olmuş ve esasen pek çok kişiye epeydir ihmal ettiklerini yapma fırsatı da verdi bu musibet..
Sevgiler ve çok amin..

mavilale dedi ki...

sevgili gizem teşekkür ederim.

mavilale dedi ki...

sevgili fatma inşallah diyelim.

mavilale dedi ki...

sevgili ruşyena adım hem babaannemin hem anneannemin adı ve benim için kıymetli. ama nihan'da artık benim için kıymetli bir isim. hiç hesapta yokken başladığım bir serüvende bana eşlik ediyor yıllardır. anlatırım bir ara

dudefsworld dedi ki...

Merhaba 😊 Ezgi sayesinde instagram dışında harika paylaşımlar okuma şansım oldu yazdıklarınızda hep kendime dair şeyler buldum harikasınız😊 felsefe dersini çok severdim sanırım bu birazda öğretmenimi çok sevdiğim içindi 🙈 babamın memuriyetinden dolayı liseye kadar her sınıfı ayrı bir şehirde okudum sayılır, hep yeniden başlamak nedir tadına baktım biraz biraz. Evlendim aileme yakın oturdum son 4 yıldır uzakta evim ve sanki sudan çıkmış balık gibiydim 🙈iki kız annesiyim ve iyiki kızlarım var diyorum bende 🙏 zalim ve mazlum konusunda da sonuna kadar hem fikirim sizinle 😊 sevgiler 💛

deeptone dedi ki...

öğrencilerinle başarılaaar :)

ruşyena dedi ki...

benim de babaannemin adı... bir kuzenim de zeynep... zevkle dinlemek isterim. :)