Pages

7 Ara 2020

Şenlik, +1 İffet-i Kalp


Selamlar 
Vurdumduymalığımız, meyvelerini vermeye başladı!! Yeniden mis gibi hafta sonu kısıtlamalarımız oldu. 😒😒 Hâlâ ama hâlâ, covidden ölen birini gösterin bana dedi, içimizden biri, muhabirin birine!! Bence bu ruh hali, tıpkı covid için kurulan, bilim kurulu gibi sosyolog, psikolog, pedogog ve ilahiyatçılardan oluşan bir bilim kurulu tarafından incelenmeli. 
Uzun süredir devam eden, "kasıtlı bir şekilde, topluma güvensizlik pompalamak" sonucunu veriyor. İyimserliğin, karşındaki insana güvenmenin, aptallıkla eş değer olarak algılandığı, yeni dünya düzeni hepimiz delirtecek sanırım. O değil de, iyi ki kitaplar var!!

Kış okuma şenliği başladı malum. İlk kitabım, mavi kapak kategorisinden. Kardeşimin kitabı. Ne zamandır aldım kızdan, Fırsat bulup okuyamamıştım. Neyse ki, mavi kapak kategorisi varmış :)) 
Hz Meryem'in hikayesi. Nuriye Çeleğen, peygamberlerle intisablı hanımların hikayelerini yazmayı seviyor. Daha önce Hz Hacer'i okumuştum kendisinden. Şiirsel bir anlatımı var. Bu kitapta bazı yorumlarını çok abartılı bulsamda, son tahlilde damakta lezzet bırakan kitaplardan oldu. Bir kaç alıntı;

Kalp dilinin konuşması için, insanlardan ırak kalmak gerekirdi bir süre. 

Zahiri halvetten geçip batîni halvete erenler kalbin içinde boşaltma yaparlar. Rabbe gidişte engel olan nefsin kalpte temsilcilerini kapı dışları etmeye çalışırlar. Bunlar yüzsüzdürler, öyle kolay terk-i mekan etmezler. Uğraşmak gerekir onlarla. Bu uğraşıda onları zayıflatan şey riyazettir.

Kalbi boşaltmakta önce kalpten kini kapı dışarı etmek gerekir. Kin olan kalbi Allah huzuruna kabul etmez.

Sonra kalpten öfkeyi kovmak gerekir. Öfke şeytandandır. 

Sonra açgözlülüğü atmak gerekir. Açgözlülük utanmayı giderir. 

Kapı dışarı edilecek duygulardan biri de kıskançlıktır. Kıskançlık ilmi kabul etmez. Kıskanç kalp öğrenemez. 

Kalbin diğer düşmanı kibirdir. Kibir Firavun ahlakıdır. 

Kalbi öldüren bir duygu da su-i zandır. Kalpten onu da ötelemek gerekir. Çünkü su-i zan Rabbimizin hiç yapmadığı bir şeydir. O kendini unutan, kendini tanımayan kulunu bile hüsn-ü zanla bekler.

İşte böyle, duygusal bir 300 küsür sayfalık maceraydı, bitti. Mübareğin hayatından feyz almayı nasip etsin Allah. 

Bu arada 2021 için bir planlama yapmaya çalışıyorum. her ay bir yazar ve bir oyuncu seçip, en az bir kitabını okumayı bir filmini seyretmeyi planladım kafamda. Yazarlar tamam gibi. oyuncular hakkında fikirlerinizi alırım. Ayrıca süreçte bana eşlik ederseniz sevinirim. İmplant maceram boyut değiştirdi. O konuda da bu hafta yazasım var. görüşmek üzere. selametle...
 

4 yorum:

ruşyena dedi ki...

2021 film ve kitap etkinliğinde sana eşlik etmeyi çok istiyorum Zeynepcim... Film listende "Meryl Streep" ve "Kate Winslet" mutlaka olmalı diye düşündüm... :) Diğer önerilerim de (şimdilik aklıma gelenler): Dustin Hoffman, Daniel Auteuil, Tom Hanks, Julia Roberts, Helen Mirren, Julian Moore, Leonardo Di Caprio, Morgan Freeman...
Daha başka isimler ileride aklıma gelirse bu sayfaya bırakırım yine... Etkinlikte görüşmek üzere...sevgiler...

deeptone dedi ki...

charlize theron, tilda swinton, amy adams, emma roberts, daha önce de isimler vermiştimdi :) yine yaz ama eksiklerin olursa :)

Adsız dedi ki...

Merhaba. blogunuzu takipteyim yayınlarınızı severek okuyorum. Sizide bloguma beklerim.
https://yusufakmann.blogspot.com

Nesha dedi ki...

Merhaba

Bloggerlar olarak telegram grubunda buluştuk, yazılarımızı ordan paylaşıyoruz, daha fazla kişiye ulaşıyoruz. Telegramda kimseye numaranızı vermiyorsunuz zaten google plus grupları gibi düşünün. Grubun adı Blogger Türkiye. Eğer katılırsanız çok sevinirim. Merhaba

Bloggerlar olarak telegram grubunda buluştuk, yazılarımızı ordan paylaşıyoruz, daha fazla kişiye ulaşıyoruz. Telegramda kimseye numaranızı vermiyorsunuz zaten google plus grupları gibi düşünün. Grubun adı Blogger Türkiye. Eğer katılırsanız çok sevinirim.