Pages

30 Ağu 2020

Çelik Manolyalar


Selamlar 
Bir etkinlik yapsam mı diye düşündüğüm günler dün gibi. Dördüncü hafta bitiyor. Bana eşlik eden, arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
 
Rast geldi, geçen yazımda kadınların ve erkeklerin olaylar karşısında verdiği tepkiler üzerine kısa bir not düşmüştüm. Bu haftanın filminin içeriğini bilmeden. Nette filmin konusuna bakarken, dedikoducu bir grup hatundan bahsediyordu. Kesin erkek bir yorumcu laf olsun diye karalamış iki satır. Konu ve derinliği hakkında sıfır ip ucu. Tamam hatun kişilerin bir gıybet etme halleri var ama mevzuu bunun üstüne dönmüyor. 

Annesinin arkadaşları ile vakit geçiren kızları severim. Hatta onca kuşak farkına rağmen o grubun bir parçası olabilmeyi başarmış kişileri. Ya da şöyle anlatayım, dost gruplarında farklı yaş gruplarından birilerinin olması, gruba ufuk kazandırır, gelecek kuşaklara kültür aktarmayı kolaylaştırır, düşüncesindeyim. Bizim ailede de kuzenler çok farklı yaş gruplarında bile olsalar, birlikte çok keyifli zaman geçirebiliyoruz. Sadece akraba ortamında değil, arkadaşlarımızın annelerinin olduğu bir gün grubumuz var. Hatta evde olduğu zamanlara denk gelince bu gruba kızımda katılıyor. 
Bu durumun her iki yaş grubu içinde faydalı olduğunu düşünüyorum. 

İnsanın insana değdiği her yerde sürtüşme olur. Önemli olan kinlenmeden ortak bir dil yakalamak ve samimiyetini ortaya koyabilmek. 

Nasıl dağınık başladım yazmaya. Şimdi toparlıyorum 😁 Film görselden de anlaşılacağı gibi bir kadın grubunun yaşadıkları ve paylaştıkları üzerine yazılmış bir hikaye. Grubun parçası hatunlar için sır ve özel hayat diye bir şey yok. birbirlerini çok iyi tanıyorlar. Bam teline kadar biliyorlar, bazen bu bam teline basmaktan çekinmiyorlar ama yinede ortak bir dil yakalamayı başarabiliyorlar. Birbirlerini çok uzu süre tanıyan insanlarda sıkça rastlanan rahatlatıcı bir iletişim dili. Severim ben 😁

Filmin ilginç yanı ise, aslında çok ağır bir dramı kahkahalar eşliğinde anlatabilmesi. Düğünle başlıyor. Birbirini seven ve evlenen çiftimizden kadın olanı ağır hasta. Şeker hastalığına eşlik eden organ yetmezliği problemleri var. Kesinlikle doğurmaması gerekiyor. Bunun yarattığı psikolojik yükü, taşımak için takıldığı detaylar var ve annesine hayatı zorlaştırabiliyor. evleneceği adam bu durumu biliyor ve her aşık adam gibi dert etmediğini düşünüyor. Anne çok panik tabi. Kızı için endişeli. Aradan geçen zamanda korktuğu oluyor ve kızı hamile kalıyor. Anne şaşkın, üzgün ve korkuyor. Annenin endişeleri malesef kimse tarafından paylaşılmıyor. Genelde sağduyulu insanların başına sıkça gelen bir durumdur. O herkes ve her şey için düşünmesi gerektiği gibi düşününce kimse sorunları dert etmemeye başlıyor. İyi kötü bebemiz doğuyor ama annede böbrek iflas ediyor. Büyükanne kızına böbreğini de vermek dahil her türlü fedakarlığı yapmasına rağmen, genç anneyi kurtaramıyoruz. Filmi seyrettiğiniz zaman göreceksiniz ki bu kadar ağır bir dramın nasıl hayatın rutini içinde, hafif muhabbetleri eşliğinde işlendiğini. Filme adı çok yakışmış. Normalde dağılıp dökülmesi gereken kadınların, sağlam duruşları, birbirlerine destek oluşlarını görüyoruz.. En zor anda, en manyakça işler yapıp arkadaşlarına moral veren kadınları seyretmek çok iyiydi. 
Bir kere daha kanaat getirdim ki, iyi bir kadın grubunun sağladığı psikolojik desteği, insanın ne eşi ne çocuğu sağlayabiliyor. Şükür filmdeki kadar manyak olmasa da benimde çok hoş bir grubum var. Bu pandemi süreci malesef yüz yüze görüşmeyi zorlaştırdı ama teknoloji yardıma yetişiyor. 


Unutmadan malum bugün bayram. Hepimizin Zafer Bayramı kutlu olsun. Selametle....



 

4 yorum:

deeptone dedi ki...

çok hoş film buu. julia nın en sevdiğim filmiiii :)

Gonca dedi ki...

Filmi merak ettim ilk fırsatta izleyeyim 🤗

deeptone dedi ki...

heeey bak ben de başladım izleyip yazmayaaa, eylül içinde izlerim hepsini belki daha fazlasını da izleriim. saol ya sayende julia hepsini izlemek çok keyifliii, stepmom da ağlamak daaa :)

pelinpembesi dedi ki...

Bu filmler artık klasikleşti ve zaman zaman tekrar seyretsem mi diye düşünüyorum. Aklıma bir de Kızarmış yeşil domatesler filmi geldi, onu
izlemiş miydin? seyretmedinse hemen sıraya koy. arkadaşlık, beraberlik, kadın dayanışması filmleri insana ne iyi geliyor. hele benzer grup arkadaşın varsa çok şanslısın derim.