Pages

30 Oca 2020

Ağaç Ev Sohbetleri 22



Ağaç Ev Sohbetlerinin bu haftaki konusu;

Blogger ve Youtube hakkında ne düşünüyorsun? İkisi de ayrı sosyal platformlar olmalarına rağmen Youtube'da daha fazla bir büyüme söz konusu.
  
Bu durumun nedenlerini değerlendiriyoruz.

F.Kafka; “İnsanın belli başlı iki günahı vardır, öbürleri bunlardan çıkar: Sabırsızlık ve tembellik. Sabırsız oldukları için Cennet'ten kovuldular, tembelliklerinden geri dönemiyorlar.” der, Aforizmalarda.

İnsan nefsi kolaycı. Olabildiğince az efor sarf edip, olabildiğince çok haz alma peşinde. Hem bu durum sadece günümüz insanı için geçerli değil, her dönem, her çağda bu böyle olmuş. Ama çağımız bu kolaycılığa fazlasıyla teşne. Hal böyle olunca you tube, sağladığı görsel ve işitsel ürünlerle, daha kolay tüketilebilmekte. Blogger ise ciddi bir emek istiyor. Bu da genel tercihin you tube’ dan yana olması sonucunu doğuruyor ister istemez.

You tube, benimde kullandığım bir platform. Tabi bir youtuber değilim 😊. Sadece merak ettiğim içerikleri, seyrediyorum. Örneğin bu ara 5 şiş çorap örme videolarına bakarak, daha önce denemediğim çorap örme işini geliştirebildim.  😊

Ama anlam veremediğim o kadar fazla içerik var ki. Mesela yeğenimden gördüğüm kadarıyla, birileri herkesin ulaşıp, oynayabileceği, dijital oyunları oynuyor. Bu oyunu oynarken, videosunu çekiyor, çocuklar, oyunu kendileri oynamak yerine, bu videoları seyrediyor. Ya da yaptığı market alışverişini tanıtan hanımlar. Hatun kişi, sokağındaki markete gitse ulaşabileceği, fiyatları ve ürünleri youtuberdan seyrediyor. Bu durumun bir mantığı varsa da ben anlayamıyorum maalesef.

Bloglar ve içerikleri çoğu kere, insanı okumaya, sorgulamaya, anlamaya sevk ediyor. Bunlar kolay işler değil. O yüzden you tube ile yarışa girmesi beklenemez zaten.

Sosyal medya platformlarının hepsi, kendi kullanıcı kitlesinin karakteristik özelliğini yansıtıyor sanırım. Bu anlamda bloglarda kendi kitlesini yansıtıyor tabi ki.

Selametle….




7 yorum:

Derya dedi ki...

Ne güzel yazmışınız Zeynep hanım katılıyorum, youtube a çok ısınamadım aslında ama arada bir işim düşüyor, faydalı yanları kadar gerçekten gereksiz ve çöp bir kısım da var ve büyüyor. Blogger candır :)

mavilale dedi ki...

teşekkür ederim deryacım

deeptone dedi ki...

az önce blogun kapalı gözüküyoduuu, şimdi açılmış, gelcam yineee :) çorap kardeşliğiiii hihihi :)

mavilale dedi ki...

aaa neden acaba niye kapalı görünür ki

mavilale dedi ki...

hoşgeldin ilkay; ben ekranların insanları aptallaştırdığını düşünüyorum. bilinçli şekilde ekranlarla arsama mesafe koyma derdindeyim. o yüzden bazen kaçırdığım şeyler bile oluyor. ama ekranlar uyuşturucu gibi sigara gibi bağımlılık yapıp, insanın sağlıklı düşünmesinin önünde bir engel bence.

deeptone dedi ki...

sen de çekersin belkiii çorap videoları hihihi :)

mavilale dedi ki...

youtuber ol diyorsun yani. hahahha