Pages

29 Mar 2022

Repo gününden notlar


Selamlar 
İkinci dönemin başından itibaren pazartesi günü nöbet tutup salı günü okula mola veriyorum.
 Pek keyifli bir ders programım var. Evde olunca kahvaltıya özeneyim dedim. Taze ekmek kokusu en iyisidir dedim ve ekmek pişirdim.
Eşimle eski bir TRT dizisi olan 7 güzel adamı seyretmeye başlamıştık. Ben çok müsait olamıyorum ama bugün 2 bölüm seyrederek 22. bölüme geçtik. 


Babamıza yelek örmeye başladık ama Vanilya Hanımın iplere olan zaafı işimizi epey zorluyor😄

Hafta sonu, Şehir Akademisinin atölyelerine katıldığımı söylemiştim. Tarihi bir binada, Kayseri Lisesinde eğitim alıyoruz.


Kayseri Lisesi, 2 cumhurbaşkanı çıkarması ile bilinen bir okul. Turgut Özal ve Abdullah Gül'ün mezun olduğu lise. Fakat bundan daha önemli bir misyonu var okulun. Çanakkale Savaşı sırasında mezun veremeyen liselerden biri. 😢


Lisede şehit öğrencilerinin anısına böyle bir bölüm oluşturulmuş durumda. Ruhları şad olsun.










Bina çok zevkli İkinci kat koridorda 6 tane piyano var bu şekilde. Okul binalarımiz böyle estetik kaygıları ile yapılsa öğrencilerimiz daha özenli olma ihtiyacı duymaz mı sizce de. 

Ramazan hazırlığına da başladık evde. Eğleniyorum kenid çapımda bitince paylaşırım. 
Selametle....


24 Mar 2022

Biraz da Beklemeli Zamanlar Geçiriyorum.


Selamlar 
Bu ara modumun belirleyicisi Vanilya Hanım. 😊 
Meslek hayatımın 24. yılını çalışmaya başladım. Göreve başladığım okul, Isparta Gazi Lisesiydi. Çok başarılı bir okuldu. Oturmuş bir kurum kültürü vardı. Göreve yenı başlayan bir öğretmen için çok güzel bir okuldu. Mesleki anlamda çok şey öğrendim.
Eşimin mecburi doğu hizmeti olunca Bitlis'in Tatvan ilçesine tayinim çıktı. Tatvan'da normalde İmam Hatip Lisesi kadrosundaydım ama neredeyse tüm liselerinde çalıştım. 28 Şubat sürecinin etkileri devam ettiği için İHL de öğrenci sayısı azdı. Diğer okullarda görevlendirme ile çalıştım. Anadolu Lisesinden, meslek lisesine çok farklı kategorilerde çalıştım.
Kayseri'ye gelince ben görevlendirilmedim ama okulum önce genel lise sonra meslek lisesi oldu. 10 yılın sonunda pandemi öncesi okulda norm fazlası oldum ve bölgedeki başka bir Anadolu Lisesine tayinim.çıktı.

Yüz yüze eğitimin başladığı dönemde bölgedeki proje okullarindan birine görevlendirmem çıktı. Hiç beklediğim bir şey değildi.
Bu yılın başından beri cuma günleri Sosyal Bilimler Lisesine gidiyorum. Öğrenciler sınav puanına göre gelince eğitim öğretime bakış farklı ister istemez. Nitelikli okulun farkını gözle görebiliyorsunuz. 

Bu kadar şeyi neden anlattım size derseniz. Görevlendirme gittiğim okulda benim branştan bir kişilik açık var. Okul proje okulu olunca başvuruların şekli ve niteliği de farklı oluyor. İdarecilerin tercihleri önemli hale geliyor. Okulun müdürü "hocam öğrenciler sizden çok memnun, okula çok güzel uyum sağladınız. Sizinle çalışmak istiyoruz, lütfen başvuru yapın" dedi. 
İşin özeti ben başvuruyu yaptım. Sonucu bekliyoruz. Tabi ki tek otorite müdür bey değil. O nedenle heyecanlı bekleyiş sürüyor. 


Bekleme gibi hayatta devam ediyor. Hafta sonları Şehir Akademide katıldığım atölyenin yeni dönemi başladı. "Oryantalizm ve gündelik hayat" konulu bir atölyeye katıldım. Eğitim Kayseri Lisesinde. Lisenin eski binası şu anda müze olarak düzenlendi. Bir ara Kayseri Lisesinden daha detaylı bahsederim size.
 

Bu pazar eğitime gitmeden bir kahve içelim dedik. Malum artık devir sunum.devri. 😊 İşletme böyle sevimli bir sunum hazırlamıştı.


Yalnız mekanın espri olsun diye sunuma eklediği  kahve falında çıkana bakar mısınız. 🥰
Selametle...


22 Mar 2022

İlginçli Zamanlardan Geçiyorum

 


Selamlar 
Bu ara modum bu aslında. Şöyle bir durasım var. Ama her şeylerde koşa koşa olup bitiyor sanki. 
O kadar çok şey oldu ki, hangisini anlatsam nasıl bir sıralama yapsam bilemedim şimdi.



Malum bu sene kar yağmalara doymadı. Hayırla yağsın, bereket olsun inşallah. Ama soğuk cidden, ısınamadım hiç. Evimiz, güney cephe. Güneşin önünde. Isınma problemimiz yok ama okul için ayni şeyi söyleyemeyeceğim. Bahçe aktiviteleri çok soğuk oluyor. Dün Nevruz programında soğuk hava iliklerime işlemiş. Hala kendime gelemedim. 


Son bir haftadır kitap okuma konusunda da bir gevşeklik aldı başını gidiyor. Okuduğum son kitap değil ama İskender Pala'nin son kitabı. Kendi tarzının dışına çıkmayı göze alarak, günümüzden bir konu seçmiş. Bayağ ufuk açıcı, tavsiye ederim. Araya sıkıştırmış olayım. 


Bunlarin dışında, geçen hafta dayımı kaybettik. "İlginçli günler", aslında bu yaşadığım direk olarak. Dayım 63 yaşındaydı. Beklenmedik, erken bir kayıp aile için. Fakat ben yaşananlara kızmaktan üzülüp ağlayamadım bile. 
Benim 3 dayım var. Annemler çok köklü bir aile. Bize kadar sirayet eden kadim bir aile kültürleri var. Ama insanı zaaflar herkes için. Buna çare yok sanırım. Vefat eden büyük dayım ile küçük dayım uzun yılardır küstü. Malesef onca çabamız rağmen nefislerini geçip, küslüğü bitiremediler. Ve yine malesef ki küs ayrldılar. Hem gidene hem kalana çok kızıyorum. Gidene diyecek bir şey kalmamıştı, kalanda kendini mahvediyordu.. kısacası hic kimseye de bir şey diyemedim. Resmen içimde patladı sinirim. On gündür hayat etrafımda dönüyor bende bir şekilde parçası oluyorum aksiyonun ama adapte oluyor muyum, işte bu tartışılır. Kendi adıma, aralarındaki soruna çareler aradım. İkisiyle de açık açık yaptıklarının yanlış olduğunu, adım atmaları gerektiğini söylemiş olmamın iç huzuru var. Herkes, karışma onlar senin büyüğün, alınıyorlar dediklerine diye beni uyardı ama ben doğrucu Davut yine de cat çat söyledim hatalarını. Şu an hissim, iyi ki yapmışım. En azından vicdanım rahat. 
Ne diyor güzel Yunus; 
"Sevelim, sevilelim; dünya kimseye kalmaz. 
Selametle....




13 Mar 2022

Frida Blanket 5. Motif Açıklaması

 

1) Sarı iple 5 zincir çekip halka yapıyoruz. Yaptığımız halkanın içine 12 tane sık iğne yapıyoruz.

2) Mor ipe geçtik. Bu sıra popcorn yaptığımız sıra. Diğer motiflerde detaylı fotoğraf çektiğim için detay resmi çekmedim. Bir sık iğne atlayıp diğerine popcorn yapacağız. Popcornların arasında 3 zincir var. 

3) Kırmızı ipe geçtik. 3 zincirle geçtiğimiz kısımların her birine 5 tane yarım trabzan yapıyoruz. Bir sonraki bölüme geçerken 1 zincir çekiyoruz. yani 5 yarım trabzan 1 zincir 5 yarım trabzan şeklinde sıra tamamlanıyor. 

4) Yeşil ipe geçiyoruz. Kırmızı sırada 1 zincirle geçtiğimiz kısımlara işlem yapacağız. İkili trabzan yapar gibi yarım yarım çekip fıstık yaptığımız sıralar vardı. Yeşil iple o fıstıklardan yapacağız. İlk fıstığı yapıp 3 zincir çekiyoruz. Yeniden bir fıstık yapıyoruz. 5 zincir çekerek diğer bölüme geçiyoruz. Sıra bu şekilde tamamlanacak. 

5) Mavi ipe geçiyoruz. Fıstıkların arasına çektiğimiz 3 zincirle geçilen kısma işlem yapacağız. fıstıkların arasına 7 tane ikili trabzan yapıyoruz. 4 zincir çekip diğer kısma geçiyoruz. Sıra bu şeklide tamamlanacak.

6) Koyu mavi ipe geçtik. 7 tane ikili trabzan yaptığımız kısımlara sık iğne yapacağız. * 1 sık iğne, 1 sık iğne, 1 zincir, 1 sık iğne, 1 zincir, 1 sık iğne, 1 zincir, 1 sık iğne 1 zincir, 1 sık iğne, 1 sık iğne, 2 zincir, 4 zincirle geçtiğimiz kısımın ortasına 1 sık iğne 2 zincir* Bu şekilde sıra sonuna kadar devam edeceğiz. 


7) Mor ipe geçtik. Bölümlerin arasında 2 zincirle geçtiğimiz kısımların sağ tarafında kalan yere sık iğne ile giriyoruz. 3 zincir çekip, koyu mavi sırada 1 zincirle geçtiğimiz kısımların ilkine sık iğne yapıyoruz. Detay fotoğrafı çektim. Fotoğrafları takip edebilirsiniz. Aralarında 1 zincir olan 4 tane sık iğneyi sırasıyla yaptıktan sonra 3 zincir çekip yine arada kalan kısımdaki zincirlerden sağ taraftakine sık iğne yapıyoruz. Sıra bu şekilde tamamlanacak. 



8) Siyah ipe geçiyoruz. Aralarında zincirlerle 4 tane mor sık iğne yapmıştık. Bu sık iğnelerin tam ortasında koyu mavi sık iğne var. Motifin arkasından bu koyu mavi sık iğnenin etrafından dolanarak, sık iğne yapıyoruz. Detay fotosu çektim yine. 5 zincir çekip motifin önüne geliyoruz. Yeşil sırada 5 zincirle geçtiğimiz kısıma yine ikili trabzanları yarım yarım yaparak fıstık oluşturuyoruz. Biraz uzun yapabilirsiniz fıstıkları. 5 zincir çekip yine motifin arkasından morların arasında kalan koyu mavi ilmeğin etrafından geçerek sık iğne yapalım. Fotoğraflar yardımcı olacaktır. onları takip edin. 



9) Sarı ipe geçtik. Siyah bademlerin sağında kalan ve mor renkle geçilen kısımdan girip 2 tane sık iğne yapıyoruz. 2 zincir çekip fıstığın solunda kalan kısma 2 tane sık iğne yapıyoruz. Mor sırada 1 zincirle geçtiğimiz kısımlara 2 şer tane sık iğne yapıyoruz. aralarında 1 zincir olacak. yine fotoğraf detaylarını takip etmenizi öneririm. 


10) Krem rengi ipe geçiyoruz. Detay resimde görüldüğü gibi sarı sık iğnelerin arasında kalan ve 1 zincirle geçilen yerlere fıstık yaptık. aralarında 3 zincir var. Siyah bademle geçilen kısımda 4 zincir çekeceğiz. motifimiz kasmasın.




11) Siyah ipe geçiyoruz. Krem fıstıkların arasında kalan boşlukların tam ortasından girip 5 tane yarım trabzan yapıyoruz. Yana geçip 4 tane yarım trabzan yapıyoruz. Alttaki bademli sıranın ütüne geldik. Önce 2 tane yarım trabzan yapıyoruz. Sonra sarı renkle ördüğümüz sırada atladığımız kısıma siyah iple fıstık yapıyoruz. Aynı yere 2 tane daha yarım trabzan örüyoruz. Diğer yaprağa geçip önce 4, sonra 5, daha sonra 4 tane daha yarım trabzan yapıyoruz. Sıra bu şekilde tamamlanıyor.

12) Son sıradayız. Yine siyah iple devam edeceğiz. 5 tane yarım trabzanların tam orta noktasına 3 tane ikili trabzan yapılacak. diğerlerine normal ikili trabzan yapılacak. İki köşe arasında 17 tane ikili trabzan var. Motif bu şekilde bitiyor.

 Bu motiften de 4 tane örmemiz gerekiyor. 

Selametle....