Pages

1 Oca 2022

Frida Blanket 1. Motif Açıklması

 


Eveeeeeettttt, geldi büyük gün. İlk hafta ve birinci motifimiz. Battaniyeyi orjinalinde ki gibi bir diz battaniyesi ölçüsünde yapacaksak bu motiften 5 tane örmemiz gerekiyor. Katılan canlar bu hafta 5 motifi bitirirse birlikte gitmiş oluruz. 
Elimden geldiği kadar çok fotoğraf çektim. Dilim döndüğünce anlattım. Anlaşılmayan noktalar varsa bana buradan ve instagramdan ulaşabilirsiniz. 
Haydi Bismillah......


1)  1) Öncelikle 5 zincir çekip, halka yapıyoruz. İçine 12 tane sık iğne yapıyoruz. İlk sık iğneye kaydırma işlemi yapıp sırayı tamamlıyoruz.

2Yeşil iple devam edeceğiz. 2 zincir çekip, bir ilmek atlayıp, ikinci ilmeğe bir sık iğne yapıyoruz. Bu işlemi 6 defa tekrarlıyoruz. 


3) Krem rengine geçtik. Alt sırada oluşturduğumuz zemine papatyanın yapraklarını yapacağız. 2 zincirle geçtiğimiz yerlerden birine sık iğne ile giriş yapıyoruz. Aynı yere 3 tane ikili trabzan yapalım. Aynı yere bir tane sık iğne yapalım. İşlem tamam. Şimdi diğer bölüme geçebiliriz. Yani 2 zincirle geçtiğimiz her yere, sık iğne 3 tane ikili trabzan sık iğne yapacağız.



 
4)
   Mavi ipe geçiyoruz. Motifin arkasından tığı geçirip, yeşil iple ördüğümüz son sırada sık iğne yaptığımız ilmeklerin etrafından geçip, sık iğne yapacağız. Yaprakların zemini oluşuyor burada, tığ işi yaptıysanız daha önce, fotoğraflar açıklayıcı olacaktır. Motifin önden ve arkadan görünüşünü fotoğrafladım.



1)     5) Mavi iple devam edeceğiz. 3 zincirle geçtiğimiz ilk bölüme giriyoruz. Yan yana iki tane sık iğne yapıyoruz. 6 tane zincir çekiyoruz. Bundan sonra zincirin üstüne işlem yapılacak. İlk zinciri atlayıp, ikinciye bir sık iğne, yanındakine tekli trabzan, onun yanındakine bir tane daha tekli trabzan, yanındaki zincire ikili tarbzan, onun yanındaki zincire bir tane daha ikili trabzan ve zincir bitti. 3 zincirle geçilen yuvaya bir tane daha sık iğne yapıp yandaki yuvaya geçiyoruz. Kısaca 3 zincirle geçilen yuvaya 2 tane sık iğneyapıp 6 zincir çekiyoruz. Zincirin üsütüne sırasıyla 1 sık iğne 2 tekli trabzan 2 ikili trabzan yapıp, yuvaya bir kere daha sık iğne yapıyoruz ve diğer yuvaya geçiyoruz.



1)      6) Yeşil ipe geçiyoruz. Ortada sık iğne ile geçtiğimiz kısılmadan başlayacağız. Zincir üstüne işlem yaptığımız yerin dibindeki sık iğneye girip birinci sık iğneyi yapıyoruz. Şimdi zincir üstüne ördüğümüz yaprağın üstüne devam edeceğiz. Birinciye tekli trabzan, ikinciye ve üçüncüye ikili trabzan, dördüncüye tekli trabzan, beşinciye sık iğne yaptık, şimdi tam tepe noktadayız. Buraya bir tane sık iğne yapıyoruz, 5 zincir çekip aynı yere bir daha sık iğne yapıyoruz. Şimdi mavi yaprağın diğer tarafına sık iğne yaparak aşağıya iniyoruz. Aradaki 3 tane sık iğneyi de yapıp, diğer mavi yaprağa geliyoruz. İşlemler tekrar edilecek. 




1)    7)  Mor ipimize geçiyoruz. Yeşil sırada yaprakların arasında sık iğne ile geçtiğimiz kısımların tam ortasındaki sık iğneye aynı yere 3 defa ikili trabzan yapıyoruz. 5 zincir çekip, diğer kısma geçiyoruz. Yine fotoğraflardan takip ederseniz önden ve arkadan nasıl göründüğünü  çektim 




1)     8)  Kırmızı ipe geçiyoruz. Az önce 5 zincirle geçtiğimiz kısmın ortasına bir sık iğne yapıyoruz. 2 zincir çekip trabzanların ilkine bir tane trabzan yanına aynı yere 3 tane ikili trabzan, yanına 1 tane ikili trabzan yapıyoruz, 2 zincir çekip mor zincirlerin ortasına bir sık iğne yapıyoruz. Sırasıyla işlemi tekrar ediyoruz. 




1)      9) Pembe ipe geçiyoruz. Kırmızı iple zincirlerin ortasına sık iğne yaptığım kısma bir tane daha sık iğne yapıyoruz. 2 zincir çekip trabzanlı kısma geçiyoruz. Her trabzana bir sık iğne yapıyoruz ve arlarına birer zincir çekiyoruz. 



1)      10) Sarı ipe geçiyoruz. Yaprakların tepesinde 5 zincirle geçtiğimiz kısımlara sarı iple 12 tane trabzan yapıyoruz. 5 zincirle diğer yaprağa geçiyoruz. 




1)     11)  Krem rengi ipe geçiyoruz. Sarı trabzanlardan ilkine girip ikili trabzan yapıyoruz ama ikili trabzanı tamamlamadan bir yana geçiyoruz, onu da tamamlamadan yanına geçiyoruz. Üç trabzanın bitirişini birlikte yapıyoruz.  Yani fıstık gibi yapılıyor. Fotoğraftan daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum. Sıkıntı olursa yine resimlerim. Arada 3 zincir var ve trabzanları hiç atlamadan üçerli fıstıklar yapıyoruz. Arlarda 3 zincir var. İlk sarı kısım bitince bu defa 4 zincirle diğer kısma geçip işlemi tekrar ediyoruz. 


12) Siyah ipe geçiyoruz. Fotoğrafta gördüğümüz gibi krem rengiyle geçtiğimiz kısımların tam ortasına gelen zincirli kısma işlem yapacağız. Buraya 5 tane yarım trabzan yapıyoruz. 


13) Krem rengiyle geçtiğimiz kısımda tepe noktasına herhangi bir işlem yapmadan diğer zincirli kısma geçiyoruz. buraya 4 tane yarım trabzan. 


14) Kren renkli sırada 4 zincirle geçtiğimiz kısıma geldik. Burada zincirin içine önce 2 tane yarım trabzan yapıyoruz. Sonra alt sıralardan pembe iple ördüğümüz sıraya gelip tam ortada kalan sık iğnenin içine girip, krem rengi sırada yaptığımız gibi fıstıklar yapıyoruz. Yalnız burada ilmeği biraz uzun tutalım, motifimiz kasmasın. Fotoğraf açıklayıcı olur diye düşünüyorum. 


15) Fıstık bittikten sonra aynı zincirin üstüne 2 tane daha yarım trabzan yapıyoruz. 


16) İşlemleri tekrar ederek bu sırayı tamamlayalım. 


17) Geldik son sıraya. Burada 5 tane yarım tarabzan yaptığımız kısımda, ortada ki yarım tarbzanın üstüne 3 tane ikili trabzan yapılacak. Köşe oluşturmak için Diğer ilmekleri sırasıyla ikili trabzan örerek tamamlayacağız. iki tepe noktası arasında 17 tane ikili trabzan var. 

Ve bu motif için final. Örecek herkese kolay gelsin. Selametle....

7 yorum:

SevKoz dedi ki...

Keske anlasam da yapabilsem ya :(

uzmanamator dedi ki...

muhteşem anlatmışsın canım Eline emeğine yüreğine sağlık

Bucanni dedi ki...

Bilmek ayrı, yapmak ayrı. ama öğretmek başka bir meziyet. Emeğine sağlık canım.

Ecehan dedi ki...

Çoook uğraştırıcı ama harikuladeeee. Çocukların yanındaydım dün gece döndüm, şimdi bakınca valla çok zor geldi, yapamam gibi ;)) Bayılıyorum ama tekrar bakacağım. Çok güzel anlatmışsın Zeynepcim, emeğine sağlık.

Derya dedi ki...

Sağlıklı gönlünce güzel bir yıl dilerim öncelikle Zeynepcim ve emeğine sağlık hem foto hem anlatım çok güzel anlatmışsın, bende ilk fırsatta deneyeceğim bu katmanlı örgülerde senin gibi becerikli değilim mandala yastıkta da epey zorlanmıştım ama çok güzel anlatmışsın deneyeceğim yapamazsam seni darlarım :)

deeptone dedi ki...

bir gün hepimize lazım olabilir buuu, teşekkürler :)

Yüreğimin İklimi dedi ki...

Ben yapmaya başladım.
https://www.youtube.com/watch?v=BJKwEvHbjxA
buradan da yardım alıyorum..