Pages

26 Oca 2022

Frida Blanket 3. motif

 


1) Sarı renkle 5 zincir çekip, halka yapıyoruz.. Halkanın içine 12 tane sık iğne yapıyoruz. 

2) Mor iple popcornlar yapılacak. Sık iğnelerin birine 5 tane ikili trabzan yapıyoruz. Sonrada popcorn yapacağız. Basit bir tekniği var. Daha önce yapmadıysanız you tube dan popcorn nasıl yapılır, kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İlk popcorndan sonra bir sık iğneyi atlayıp diğerine geçiyoruz. Yine popcorn yapacağız. bu şekilde 6 tane popcorn yapılacak. Popcornların arasında 3 zincir var.

 
3) Kırmızı ipe geçiyoruz.  Popcornların arasındaki 3 zincirlere işlem yapacağız. Birinden girip 6 tane ikili trabzan yapıyoruz. Hiç zincir çekmeden diğer 3 zincirli kısma geçiyoruz. Bu şekilde her birine 6 tane ikili trabzan yaparak sırayı tamamlıyoruz. 

4) Pembe ipe geçiyoruz. Mor sırada popcornun olduğu tepe kısmına denk gelen ilmeği atlayıp, yanındaki ilmeğe 1 tane yarım trabzan yapıyoruz. Fotoğrafta göstermeye çalıştım. sırasıyla * 1 yarım trabzan, aynı yere 2 tane ikili trabzan, aynı yere 2 tane ikili trabzan, aynı yere 2 tane ikili trabzan, 1 tane yarım trabzan yapıp, 1 zincir çekiyoruz. sıradaki ilmek yine popcornun tepe noktasına gelmiş olmalı. Onu atlayıp, diğer ilmeğe geçiyoruz* yıldızların arasındaki işlemler 6 defa tekrar ediyoruz. 

5) Kırmızı ipe geçiyoruz yeniden. Aşağıda ördüğümüz pembeli sıranın her birinin tepesine iki minik yaprak yapacağız. Pembe sırada atladığımız, popcornun tepesinde kalan kırmızı ilmeğe girip uzun bir sık iğne yapalım. Pembe sırada yaptığımız tekli trabzan ile ikili trabzanın arasındaki ilmeğe girip sık iğne yapalım. aynı yere 1 tane yarım trabzan yapıyoruz. diğer ilmeğe aynı yere 3 tane ikili trabzan yapıyoruz. yana geçip 1 tane yarım trabzan yapıyoruz. yana geçip kaydırma yapıyoruz. yana geçip 1 tane yarım trabzan yapıyıoruz. yana geçip aynı yere 3 tane ikili trabzan yapıyoruz. yana geçip 1 tane yarım trabzan yapıyoruz. aynı yere 1 tane de sık iğne yapıyoruz. yine popcornun tepesinde kalan atladığımız ilmeğe geldik. oraya uzun bir sık iğne yapıyoruz ve bu işlemleri 6 defa tekrarlıyoruz. 

6) Mavi ipe geçiyoruz. Yaprakların yuvasını oluşturacağız. Motifin arkasına geçip, az önce uzun sık iğne yaptığımız kısma mavi iple bir tane sık iğne yapıyoruz. Yine fotoğrafladım. Anlaşılır olacaktır. 6 zincir çekip, tığa iki defa ilmek alıp, mavi iple yaptığımız sık iğneye giriyoruz, 1 tane üçlü trabzan yapıyoruz. 4 zincir çekip, mavi iple yaptığımız ilk sık iğneye kaydırma yaparak bağlıyoruz. arada 7 zincir var. bu şekilde 6 tane yuva yapacağız. 


7) Yeşil ipe geçip, yaprakları yapıyoruz. 7 zincirle geçtiğimiz aradaki zincirlerden birine sık iğne ile giriyoruz. 1 zincir çekip, mavi iple yaptığımız yaprağın yuvalarından ilkine ikili trabzan yaparak giriyoruz. Yuvalardan ilkine aralarında birer zincir olan 5 tane ikili trabzan yapıyoruz. Beşinci trabzandan sonra 3 zincir çekip trabzanın dibine kaydırma yapıyoruz. Tepede bir ibik yapmış olduk. Şimdi yuvalardan ikincisine geçiyoruz. zincir çekmeden trabzanla giriyoruz. yine aralarında birer zincir olan 5 tane ikili trabzan yapıyoruz.. 1 zincir çekip, ortada 7 zincirle geçtiğimiz kısma sık iğne ile giriyoruz. Bu işlemi 6 defa tekrar ediyoruz. 


8) Sarı ipe geçiyoruz. yaprakların arasında sık iğne ile geçtiğimiz kısma 5 tane ikili trabzan yapıyoruz. 7 zincirle diğer sık iğneli kısma geçiyoruz. bu işlem 6 defa tekrarlanacak. 


9) Mor ipe geçiyoruz. Sarı trabzanların ilk ikisinin arasındaki ilmeğe girip yarım trabzan yapalım. sonra sıradakine aynı yere 2 tane yarım trabzan, sıradakine aynı yere 2 tane ikili trabzan, sıradakine 1 tane ikili trabzan yapalım. 3 zincir çekip, sarı ile ördüğümüz sıradaki 7 zincirle geçtiğimiz yere sık iğne ile girelim. Bu işlemler 6 kere tekrarlayalım. 


10) Krem rengi ipe geçelim. Mor sırada aynı yere  iki tane yarım trabzan yaptığımız ilmeklerin ortasına fıstık yaparak başlayacağız. Fıstıklı sırayı diğer motiflerde detaylı resimledim. ikili trabzan yapacak gibi ilmek alıp, ikili trabzanın yarısını yapıyoruz. Tamamlamadan aynı yere bir kere daha trabzan yapar gibi girip, yine işlemi yarıda bırakıyoruz. bu şekilde aynı yere 3 tane yarım yarım yapıp bıraktığımız trabzanlardan tığda biriken 4 ilmeğin hepsini birden topluyoruz. 3 zincir çekip yandaki ilmeğe fıstık yap, 3 zincir çekip yandaki ilmeğe fıstık yap. 4 zincir çekip ortadaki sık iğnenin üstüne bir tane sık iğne yap. Bu işlemleri 6 kere tekrar et.


11) Kenar sırasına geldik. Siyah iple fıstıkların arasında kalan zincirler işlem yapacağız. Köşe oluşturmak için tam ortada kalan zincirden başlıyoruz. Fotoğrafta net görünüyor. Sırasıyla önce 5 tane yarım trabzan yapıyoruz. Sonra yaprakların arkasında kalan zincirler başlıyor. Bunlardan 4 tane birine 4 tane diğerine yarım trabzan yapıyoruz. Fıstıkların arasındaki zincirlere 5'er tane yarım trabzan yaparak sırayı tamamlıyoruz. 

12) Son sıradayız. Siyah iple devam ediyoruz. Fıstıkların arasında kalan ilmeğe aynı yere 3 tane ikili trabzan yapıyoruz, Köşe oluşturmak için. Sonra sırasıyla 8 tane ikili trabzan yapıyoruz. Yaprakların tam ortasına denk geldik. Dokuzuncu trabzanı yaprakların tepesine yaptığımız ibiği de alarak sabitliyoruz. Tığa bir ilmek aldık ama üçlü trabzan yapar gibi çıkıyoruz. ilmek aşağıda kalmasın diye. Yine sırasıyla 8 trabzan yapıyoruz. köşeye geldik. Aynı yere 3 tane trabzan yapıyoruz. Sıra bitene kadar devam ediyoruz.

Bu motiften 4 tane örmemiz gerekiyor.   

En kısa zamanda diğer motifleri de halledeceğim inşallah.

Selametle...

19 Oca 2022

Kar Tatili

Selamlar 
Bugün normalde boş günüm. Oyuncuların repo dediği gün :)) Dersim yok hiçbir okulda. Bir dönemdir herkesler çalışırken ben evde tembellik ediyordum çarşambaları :)) Vali Bey'in gönlü el vermedi buna. Hadi azıcık kar yağdı, tüm Kayseri sana eşlik etsin, kendini yalnız hissetme dedi hahahaha.
 
Şaka bir yana kar yağdı bayağ. Tatvan'da ki kar yağışını görmüş biri olarak bayağ kar yağdı demeye utanıyorum ama yağdı epeyce. Eşim bile bugünü hafta sonu zannetti tüm gün :))) öyle bir tembellik hissi hasıl oldu üstümüze. 











Yakın zamanda bronşit geçirmiş biri olunca çocuklara eşlik edemedim. Ama onları seyretmek de güzeldi. 


Bilgisayarı açınca, Vanilya Hanımla yaşadığımız şey tam olarak işte bu. Ya geçip üstüne oturuyor ya da ekranın arkasına geçip, patiliyor. Kızımla çalışmak oldukça maceralı o yüzden. 


Günün birinde sofi karesi örmekten sıkılır mıyım bilmem. Hiç zannetmiyorum. Çünkü her seferi başka bir yolculuk gibi. 


Bu arada motif grubunda 12. etkinlik yapılıyor. Çiçek çiçek bir motifimiz var bu sene. Gonca'ya ördüm bu motifleri. Paket yola çıktı bile. Yarın yerine ulaşsa keşke. Bu etkinlik işlerini sırf, paket hazırlama ve paket beklemenin heyecanı yüzünden yapıyoruz sanırım. 
Bu haftanın kitabı, Tatar Çölü.  Nazan Hoca'nın, Kehribar Geçidi'ni bitirdim. Çok güzeldi. Bir ara onu da yazacağım.  Selametle...






 

15 Oca 2022

Frida Blanket 2. Motif Açıklaması

 Selamlar

Kul kurar kader gülermiş. Her hafta bir motif açıklaması yapmayı planladım ama hesapta olmayan şeyler oldu. Geçen hafta ağır bir grip geçirdim.  Doktor antibiyotik de yazdı ama ciğerlere inmesini engelleyemedik. Ben her grip olduğumda korkarım, kronik değil ama kronikleşme yolunda giden bronşit olmaya meyyal bir bünyem var. Malesef iyileşmeyi başaramadım ve nüksetti. Bu haftam geçen haftadan daha yoğun ve ağrılı geçti. göğsüm ve sırtımda dayanılmaz ağrılarım oldu. Her zamankinden daha az öksürüyorum ama ağrılar her zaman ki gibi. 😔 

Neredeyse ikinci yılına girecek salgın sürecinde hem covide yakalanmadım hem de hiç test verecek noktaya gelmemiştim. Geçmeyen grip hali olunca testi verdik. Çok şükür covid değilim ama dediğim gibi bronşlar dolu ve şu an bunları yazarken bile halsizlik devam ediyor. 😟

İki haftadır en iyi günümdeyim. Bende daha fazla gecikmeden ikinci motifi de açıklayayım istedim. 

1) Mor iple 5 zincir çekip, halka yapıyoruz. içine 12 tane sık iğne yapıyoruz. 


2) Kırmızı ipe geçiyoruz. Her sık iğnenin üstüne 2 tane ikili trabzan yaparak,24 tane ikili trabzan yapıyoruz. 


3) Pembe ipe geçiyoruz. trabzanların üstüne bir çift bir tek olmak üzere sık iğne örüyoruz. 


4) Mor ipe geçtik. alt sırada çift sık iğne yaptığımız bölümlerden birine giriş yapıp sırasıyla *1 sık iğne, 1 yarım trabzan, aynı yere 2 tane ikili trabzan, aynı yere 2 tane ikili trabzan, 1 tane yarın trabzan, 1 tane sık iğne * yapıyoruz. yıldızların arasını 6 defa tekrar ediyoruz. 


5) Kırmızı ipe geçiyoruz. Mor sırada iki tane sık iğne yanyana ördüğümüz kısımlardan birinin içine girip, * 1 sık iğne, 1 yarım trabzan, aynı yere 2 tane ikili trabzan, 1 tane ikili trabzan, 1 tane ikili trabzan, aynı yere 2 tane ikili trabzan, 1 tane yarım trabzan, 1 tane sık iğne * yapıyoruz. yıldızleın arasını 6 defa tekrarlıyoruz.

6) Pembe ipe geçiyoruz. Baştan belirteyim bu sıra biraz dikkat isteyen bir sıra. Resimleri dikkatli inceleyelim derim. İlk fotoğrafta önden girip trabzan yapacağım ilmeği belirtmeye çalıştım. Alt sıralarda pembe iple sık iğne geçtiğimiz sırada bir çift bir tek sık iğne örmüştük. Çiftlerin arasındaki tekli sık iğneye işlem yapılacak sırası gelince. 


Başlayalım bakalım :) Kırmızı ile ördüğümüz sırada iki yaprağın arasına kalan kısıma bakalım şimdi sağ tarafta kalan yaprakta çift trabzan yapılmış kısımın sağ tarafında kalan ilmeğe girip 1 tane sık iğne yapalım. sonra tığın üstüne ilmek alıp, aşağıda sık iğne geçtiğimiz pembe sırada resimde belirttiğimiz gibi çift sık iğnelerin arasında kalan tekli sık iğneye önden girip ikili trabzan yapalım. şimdi sol taraftaki kırmızı yaprakta tekli trabzan yaptığımız ilmeğin sağında kalan ilmeğe 1 tane sık iğne yapalım. sonra sırasıyla 6 defa çift sık iğne yapalım. yani toplamda 12 sık iğne örmüş olacağız. Sıradaki ilmeğe 1 tane sık iğne yapalım. şimdi yine az önceki yaptığımız gibi aşağıdaki pembe sıradan çift sık iğnelerin arasında kalan tekli sık iğneye önden girip ikili trabzan yapalım. Sıra bu şekilde tamamlanıyor. Emin olun anlatması zor örmesi kolay bir sıra. elinize ipi tığı aşıp, fotoğrafları takip ettiğinizde su gibi akacak :))  



 7) Mavi ipe geçiyoruz.. Az önce alt sıradan ilmek alıp trabzan yaptığımız yerin arkasında kalan sık iğneye girip, bir tane sık iğne yapıyoruz. 7 zincir çekip, zincirin üstüne sırasıyla 1 sık iğne, 1 yarım trabzan, 1 ikili trabzan, 1 ikili trabzan 1 tane üçlü trabzan, 1 tane daha üçlü trabzan yapıp 5 zincir çekiyoruz ve diğer kısma geçiyoruz. 6 defa tekrar edeceğiz. 



8) Yeşil iple devam edelim. Mavi iple geçtiğimiz sırada, zincirin üstüne ördüğümüz yerin tepe noktasına girip aynı yere 3 tane sık iğne yapalım. sonra sırasıyla 6 tane sık iğne yapıp aşağıya doğru inelim. 5 zincirle geçtiğimiz kısıma geldik. oraya da önce 1 tane sık iğne sonra 3 zincir, sonra 1 tane daha sık iğne yapalım. az önce mavi iple ördüğümüz yaprağın simetrisini yapacağız şimdi 1 tane üçlü trabzan, 1 tane daha üçlü trabzan, 1 tane ikili trabzan, bir tane daha ikili trabzan, 1 tane yarım trabzan, 1 tane sık iğne. tepe noktasına geldik. aynı yere 3 tane sık iğne. bu işlemleri 6 defa tekrarlayacağız. 



9) sarı ipe geçtik. yaprakların arasınba 3 zincir çekerek oluştudruğumuyz yuvalara 5 tane ikili trabzan yapıyoruz. 7 zincir çekip diğer yuvaya geçiyoruz. 


10) krem rengi ipe geçtik. ördüğümüz sarı trabzanların baştan ve sondan birer tanesini atlayıp, ortadaki üç trabzana işlem yapacağız. Diğer motifte anlattığım fıstık yapma işlemi vardı. ikili trabzan örecek gibi üstüne ilmek alıp, yarısını örüyorduk. kapatmadan bu mantıkla aynı yerer 3 kere işlem yapıp. sonrada hepsini birden topluyoruz. birinci motifte fotoğraflara bakabilirsiniz. araya 3 tane zincir çekip  diğer ilmeğe geçiyoruz. Bu şelikde 3 tane fıstık yap arada 3 zincir. 3 fıstıktan sonra 3 zincir çekip, 7 zincirle geçtiğimiz yerin ortasına bir tane sık iğne yapıyoruz. yine 3 zincir çekip, diğer sarı trabzanlı kısıma geliyoruz. fotoğraflar açıklayıcı olur diye düşünüyorum.


11) siyah ipe geçiyoruz. yaptığımız fıstıkların arasına 5'er tane yarım trabzan, yaprağın arkasında kalan zincirlere 4'er tane yarım trabzan yaparak sırayı tamamla.



12) 5'erli trabzanla geçtiğimiz yerlerin tepe noktasında aynı yere 3 tane ikili trabzan yapıyoruz. devamında her ilmeğe birer tane ikili trabzan yapıyıoruz. 8 tane trabzan yapınca yaprağın arkasında kalan kısmın tam orta noktasına geliyoruz. Burada yaprağın tepe noktasından tutturup bir kere ilmek alıp üçlü trabzan şeklinde örüyoruz. Trabzan düşük kalmasın diye. sonra yine sırasıyla 8 trabzan yapıyoruz. geldik köşe noktasına aynıu yere 3 tane ikili trabzan yapıyoruz ve sıra bitene kadar tekrar ediyoruz, anlatılan kısmı. 

Bu motiften 6 tane öreceğiz. 

Gecikme için yeniden özür dilerim. En kısa zamanda 3. motifin açıklamasını da hazırlamayı umuyorum. 

Selametle...


6 Oca 2022

Yıl Böyle Başladı.....

Selamlar 

Bir ilki deniyorum şu an, telefonumdan blog için yayın hazırlıyorum. Heyecan dorukta 😄

Burası Kayseri Şehir Kütüphanesi. Meryem Ana Kilisesi olarak bilinen bina restorasyon çalışmasının ardından kütüphane olarak hizmet vermeye başladı.



Son derece zevkli bir okuma ve ders çalışma mekanı. Gençler fırsatı değerlendiriyor. Ne zaman gitsek pandemi koşullarına rağmen ders çalışan ve kitap okuyanlarla dolu. 






Sömestr tatilinde üniversite öğrencilerinin evlerine gideceğini umuyor ve yer bulma sorunu yaşamadan bu zevkli mekanda biraz daha fazla zaman geçirmek istiyorum. Umarım gerçekleşir. 


Frida Blanket'la ilgili duyurum nedeniyle ilk paylaşımım motif açıklaması olsun istemiştim. O nedenle teşekkürüm biraz gecikti. Sevgili Buket yani Pelin Pembesi, güzel kalbini paket edip, Kayseri'ye göndermiş. Buketciğim eline, emeğine, gönlüne sağlık canım. Çok mutlu oldum. Ocak ayı okuma listem dolu ama şubat ayında mutlaka okuyacağım ikisini de. 💖


Okuma listesinden bahsetmişken, yeni yılın ilk kitabı, Kehribar Geçidi. İnstagramdan dostum sevgili Çiğdem'le beraber okuyoruz. Gerçi bu hafta ben üzerinize afiyet biraz griple mücadele ediyorum. O nedenle çok yol alamadım ama inşallah gelecek hafta içinde bitireceğim. 


Peki dost sohbetlerinden ne haber derseniz; yılın son buluşmasında Sevgi ile Emirgan Parkına gittik. Sohbet ettik, benim yeni projem için yardımcı oldu sağ olsun. Beyin fırtınası yaptık. Keyifli bir pazar oldu. 


Yılın ilk kutlaması Nilgün canın doğum günü kutlaması oldu. Motif grubumun sevgili patronu Nilgün💖 Nilgün'ün sendeki tanımı ne diye sorsanız, koca yürekli bir sevimli kadın derim. Herkesi ince ince düşünür. Hiçbir özel günü kaçırmaz. Gönlü zengin bir dost. 

O güzel kalbi bizden yana mutlulukla dolsun istedik. Haftalar öncesinden organizasyonlar yapıldı. Nilgün can İstanbul'da. Bizim Şüheda'da İstanbul'da olunca işimiz kolaylaştı. Biz yarım elma gönül alma kabilinden hediyelerimizi Şüheda'ya gönderdik. O da doğum gününde "abla biraz konuşalım mı" deyip, mekana çağırdı ve gerisi büyük sürpriz, başarabildikse büyük mutluluk. 


Bunlarda işbirlikçi ekip.😍
 Yıl güzel başladı, maşallah. Ben böyle söyleyince, hasta başladı aslında diyor eşim ama hastalıklar hep var. Önemli olan gönül hoşluğu. Gönül hoş başladık şükür. İçimde koca bir umut var yaşama dair. Ondan sebep Japonların mutluluk kumbarası uygulamasına bile başladım. Baktım tele her bir şeyin fotosunu çeken ben mutluluk kumbarasının fotosunu çekmemişim. Bir daha ki paylaşıma artık o da.
Selametle....